ORDINACE PRAKTICKÉHO LÉKAŘE PRO DOSPĚLÉ

MM ordinace s.r.o.
Gen. Svobody 413
Milevsko
39901

Telefon:........382 526 077
Mobil:...........737 972 428
WhatsApp....737 972 428
mmordinace@centrum.cz

Aktuální informace k očkování v dospělosti

23.09.2014 22:16

V dospělosti jsou určité věkové mezníky, kdy je doporučení k určitému očkování více než jindy opodstatněné. Zde je jejich základní přehled:

   Očkování proti tetanu lze kontrolovat podle orientačních věkových hranic pro přeočkování – nejpozději ve věku 30, 45-50, 60-65, 75, 85 letech (pravidelné očkování je hrazeno ZP). Při promeškání přeočkování se aplikuje jedna dávka vakcíny s ev. kontrolou protilátek za 1-2 měsíce po aplikaci, nebo plné očkování 3 dávkami.

   Očkování proti pertusi (černý nebo dávivý kašel) se doporučuje v dospělosti proto, že v r. 2013 byl dle zdravotní statistiky hlášen nejvyšší počet případů pertuse za posledních 10 let a ochrana po prodělaném onemocnění ani po řádném dětském onemocnění není celoživotní. Očkování je doporučováno zejména pacientům s astmatem či jiným dlouhodobým onemocněním plic a osobám v kontaktu s novorozencem, tj. současným i budoucím rodičům a pečujícím prarodičům (nejvyšší smrtnost onemocnění je totiž u kojenců, kteří se mohou od dospělých přenašečů nakazit). Daná vakcína je kombinovaná - zahrnuje očkování proti 3 onemocněním v jedné dávce - proti difterii, tetanu, pertusi. Proto se může použít jako alternativa k přeočkování proti tetanu, pokud nebyl pacient přeočkován proti tetanu v posledním roce. Vakcína Boostrix (nehrazena ZP, t.č. výrobce nabízí 20% slevu cca do 31.10.2014, při přeočkování jako alternativa k tetanu pacient hradí jen vakcínu, nehradí poplatek za očkování 150,-Kč).

   Očkování proti meningokokům (proti invazivním meningokokovým onemocněním zvl. mozkových plen) je v dospělosti doporučeno pro mladé dospělé, zejména před vstupem na vysokou školu, zařízení internátního typu a pro osoby často navštěvující hudební festivaly, hromadné akce, pohybující se ve velkých kolektivech. T.č.je k dispozici nová proteinová rekombinantní vakcína Bexsero, v dospělosti se aplikují celkem 2 dávky (nehrazeno ZP).

   Očkování proti HPV je určeno těm osobám (ženám i mužům), které nebyly očkovány v dětství  v rámci hrazeného očkování pro 13-tileté dívky. Vakcíny Silgard, Cervarix (nehrazeno ZP).

   Očkování proti pásovému oparu je určeno k prevenci pásového oparu herpes zoster a jeho bolestivých následků u osob starších 50 let a seniorů, jelikož u těchto osob v poslední době stoupá výskyt pásového oparu. Vakcína Zostavax (nehrazeno ZP).

   Očkování proti klíšťové encefalitidě je doporučeno v průběhu celého roku (nehrazeno ZP), proti pneumokokovým onemocněním v zimních měsících (hrazeno ZP pouze za určitých kritérií daných ZP), proti chřipce v podzimních měsících (hrazeno ZP pouze za určitých kritérií daných ZP), proti virovým hepatitidám v konkrétních případech (nehrazeno ZP).

 

Všechny zdravotní pojišťovny (ZP) nabízejí svým klientům finanční příspěvek k očkování. O jejich konkrétní podobě se musíte informovat na pobočce Vaší zdravotní pojišťovny nebo jejích internetových stránkách.