ORDINACE PRAKTICKÉHO LÉKAŘE PRO DOSPĚLÉ

MM ordinace s.r.o.
Gen. Svobody 413
Milevsko
39901

Telefon:........382 526 077
Mobil:...........737 972 428
WhatsApp....737 972 428
mmordinace@centrum.cz

ALZHEIMEROVA CHOROBA

26.09.2017 10:12

Alzheimerova choroba

Alzheimerova choroba - demence – je degenerativní onemocnění mozku, při kterém ubývají mozkové buňky a vyhasíná jejich funkce. Proto si člověk nevzpomíná na to, co dříve znal, obtížně si vybavuje názvy předmětů, nezvládá obsluhu jednoduchých přístrojů (např. telefonování). Nepoznává členy rodiny, ukládá věci na neobvyklá místa a pak je nemůže najít, nepamatuje si, co říkal a stále dokola pokládá ostatním stejné otázky. Nemocný s demencí není schopen pochopit různé pojmy a plánovat. Ztrácí kontrolu nad svými náladami a pocity, může být netečný nebo podrážděný. Někdy nedodržuje základní hygienické návyky, je inkontinentní, nedokáže se obléknout, najíst ani vyjádřit a stává se zcela závislým na péči okolí.

Nenechte proto svůj mozek zahálet a dělějte to, co mu prospívá, nikoliv škodí.

Co vašemu mozku škodí? 

Příklady faktorů podporujících vznik Alzheimerovy choroby: alkohol a kouření, zvýšený cholesterol a krevní tlak, sladká jídla a nápoje, cukrovinky, cukr, tučné maso, nečinnost a pasivní zábava (např. dlouhodobé vysedávání u televize), negativní myšlenky, nenávist, vztek, žárlivost, ztráta zájmu a smyslu života, dlouhodobá nespokojenost, únava a úzkost, život beze změn, bez radosti a smíchu, citová osamělost, izolace od lidí, od přátel a rodiny, méně než 6 hodin spánku denně, podváha (BMI menší než 18,5), vynechání snídaní a přejídání, obezita (BMI větší než 30).

Co vašemu mozku prospívá?

Příklady prevence Alzheimerovy choroby: kontroly krevního tlaku a ostatního zdravotního stavu, čtení knih, společenské hry, luštění křížovek, aktivní záliby, které vás těší (kutilství, ruční práce,..), tělesná a duševní relaxace (cvičení, masáže, sauna,..), hra na hudební nástroje, poslech hudby, návštěvy divadla a kina, nejméně 30 minut aktivního pohybu denně (chůze, jízda na kole,..), studium cizích jazyků, celoživotní vzdělávání, kontakt s přáteli a rodinou, navazování nových společenských vztahů, podporující jídlo (ginkgo biloba, ryby, ořechy, luštěniny, avokádo, káva, 70% čokoláda,..), spánek alespoň 6 hodin denně.