ORDINACE PRAKTICKÉHO LÉKAŘE PRO DOSPĚLÉ

MM ordinace s.r.o.
Gen. Svobody 413
Milevsko
39901

Telefon:........382 526 077
Mobil:...........737 972 428
WhatsApp....737 972 428
mmordinace@centrum.cz

BOLESTI ZAD A CO S TÍM

29.03.2016 22:41

BOLESTI ZAD A CO S TÍM

  • Bolesti v oblasti zad jsou nejčastější bolesti objevující se u lidské populace. Jedná se o bolesti lokalizované do různých úseků páteře nebo do jejího okolí.
  • Bolest je kromě nepříjemného pocitu také mechanismus chránící celistvost našeho organismu a naše tělo nás tím upozorňuje, že je poškozováno a hrozí mu nebezpečí. Mnohdy máme nevhodné pohybové návyky, špatné pohybové stereotypy, jednostranně zatěžujeme tělo při našich různých činnostech a tím dochází často k přetežování pohybového aparátu. Účinek tohoto přetížení se nemusí projevit okamžitě, ale podněty se střádají a postupně se vytvářejí chronické obtíže.
  • Při vzniku bolestí zad hrají roli jak faktory tělesné, např. artrotické degenerativní změny kloubů páteře i jiných částí těla, tak příčiny psychické, tedy žití v napjaté situaci.
  • Preventivním opatřením při bolestech zad, ať už primárně (ještě před vznikem zdravotních problémů), tak sekundárně (již po výskytu obtíží), je aktivní přístup – pohyb a cvičení. Optimální je samozřejmě začít dříve než se problémy objeví, je třeba se hýbat a cvičit pokud možno pravidelně a často, pomalu, plynule, bez švihu, bez bolesti.
  • Pro zvládnutí akutních bolestí zad je léčba léky, masážemi, rehabilitací. Je mnohdy užitečná, zmírní akutní obtíže, má ale obvykle jen dočasný účinek a problém trvale neodstraní, pacienta staví do role pasivního příjemce léčby. Po ní je tedy třeba odstranit poruchu pohybového aparátu, způsobenou  především nedostatkem pohybu, dlouhodobým sezením a nesprávným zatěžováním páteře v řadě pracovních i mimopracovních činností.
  • Praxe potvrzuje, že velmi pozitivně se může projevit zdánlivě bezvýznamé zvýšení pohybové aktivity. Často postačí, vyhýbá-li se pacient použití výtahů, cestu do práce zvládne rychlejší chůzí, snaží se o pravidelnou a nepříliš náročnou práci v domácnosti či na zahradě nebo absolvuje-li denně aspoň hodinovou procházku. Z prováděné medicínské studie bylo dokonce prokázáno, že ti, kteří nijak usilovně necvičili, ale přirozeným způsobem se pohybovali, na tom byli o poznání lépe než jejich soustavně trénovaní vrstevníci.
  • Např. svalstvo krční páteře má výraznou tendenci ke zkrácení a většina z nás tuto tendenci ke zkrácení svými pohybovými návyky podporuje. Toto svalstvo je aktivní prakticky stále – hlavně při předpažení bez opory pod horními končetinami (řízení automobilu, práce na počítači bez podložení loktů či předloktí,..), výsledně nevědomky zvedáme ramena a předsunujem hlavu. Zde je nutné přetěžované partie trvale uvolňovat pravidelným cvičením.
  • Pokud budete cvičit pravidelně a přidáte k tomu i trochu radosti z pohybu, cvičení vám aspoň trochu pomůže a navíc vás i osvěží.
  • Letáky pro cvičení zad můžete získat u nás v ordinaci, nebo na různých webových stránkách, např. na www.szu.cz/publikace/letaky – cvičení při bolestech zad, nebo cvičení v různých knižních publikacích, praktické cvičení v kroužcích jogy, pilates, aj.
  • Při cvičení cviky provádějte pomalu a plynule tahem, ne švihem. Dýchejte klidně a pravidelně, nezadržujte dech. Cvik, který vám vyvolává bolest, vynechte, naopak cviky, které vám přinesou úlevu, zařaďte častěji. Ráno po probuzení, třeba ještě než vstanete z postele, nebo krátce po postavení, se protáhněte tak, jak je vám to příjemné a zařaďte pár jednoduchých cviků. Odstraníte tím ranní ztuhlost páteře a příjemně se naladíte do nového dne.

 

10 rad, jak předcházet bolestem zad:

 

  1. udržování přiměřené hmotnosti - příjem by měl odpovídat výdeji energie, čili méně se hýbeme- méně přijímáme v jídle, jíst byste měli zdravě
  2. používat správnou postel - nejlépe s lamelovým roštem a zdravotní matrací, se středně velkým polštářem, aby páteř byla ve svém přirozeném tvaru
  3. dbát na správné sezení doma i v práci - židle vysoká tak, aby se nohy dotýkaly plnou ploskou podlahy, předloktí rukou opřené o stůl, opěradlo pevné, anatomicky tvarované, výška stolu taková, abyste se nad ním nemuseli hrbit, obrazovku počítače nejlépe ve výšce očí
  4. správně zvedat břemena - záda zůstávají vzpřímená, rovná, nohy pokrčit v kolenou a postupně se zvedat, a vyvarovat se jednostranné záteže, břemena nosit v kvalitním batohu na zádech
  5. většinu činností se snažit provádět se vzpřímenými zády, nedělat déletrvající práce v předklonu
  6. kvalitně se oblékat a tím se vyvarovat prochladnutí, u někoho i lehké ofouknutí může být příčinou nepříjemné bolesti zad
  7. používat kvalitní ortopedicky správnou obuv a pravidelně ji obměňovat - napomáhá udržovat správné držení těla
  8. snažit se o rovnováhu mezi námahou a odpočinkem - pamatovat na pravidelnou dovolenou, relaxovat při delší jízdě automobilem, relaxovat v práci - každou hodinu je vhodné si udělat přestávku, protáhnout se, projít se
  9. nutná je i psychická relaxace - snažit se přiměřeně řešit stres
  10. pravidelný, přiměřený a pestrý pohyb udržuje fyzickou kondici (vhodné sporty jsou plavání, joga, kalanetika, rekreační běžkování, obyčejná chůze)

 

Pamatujte:

Pravidelné cvičení má význam v každém věku a stavu, je nutno cvičení každému přizpůsobit a to pak může zabránit, nebo alespoň zpomalit zhoršování stavu.